Ferry Building w San Francisco to cudowne miejsce dla żarłoków – wspaniała ostrygi, dania z owoców morza i ryb (świetne ceviche), doskonała, prosta kuchnia meksykańska, pyszne lody o niebanalnych smakach, organiczne delikatesy i sto innych opcji. Do tego widok na oddaloną o zaledwie kilka metrów zatokę.
Dobrego śniadania musiałam się jednak naszukać. Możliwości było wiele, ale wszystko za mało śniadaniowe, za tłuste, za jałowe. Pierwszego dnia smutny bajgiel z serkiem i łososiem, drugiego już dużo lepiej.
W uroczej kawiarni Frog Hollow Farm’s serwują prawdziwe śniadaniowe cuda. Ogromne kanapki z awokado, przeróżne ciastka i bułeczki i moją ulubioną oatmeal z pieczonymi brzoskwiniami z własnej uprawy. Na stoliku z cukrem, łyżeczkami i serwetkami słój posiekanych, przyrumienionych migdałów do posypywania owsianki.
Tak więc owsianka z brzoskwiniami, kubek herbaty i stolik przy samej zatoce. Moje ukochane amerykańskie śniadanie 🙂 .
Owsianka z duszonymi brzoskwiniami, miodem, rozmarynem i migdałami
(Przepis na 1 porcję)
Składniki:
5 łyżek grubych płatków owsianych (nie tych błyskawicznych)
1/2 szklanki mleka owsianego (albo krowiego)
mała brzoskwinia, dojrzała i soczysta, ale niezbyt miękka (ew. nektarynka)
1/4 łyżeczki brązowego cukru + ew. trochę do dosłodzenia owsianki (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
kilka igiełek rozmarynu
masło
kilka migdałów
Sposób przygotowania:
Poprzedniego dnia wieczorem zalewamy płatki mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na noc. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić, rano wrzucamy płatki do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną i zgęstnieją (ja lubię bardzo gęstą owsiankę, z mlekiem niemal całkowicie wchłoniętym przez płatki).
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Rozmaryn drobno siekamy.
Brzoskwinię nacinamy płytko na krzyż i polewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę.
Kroimy na spore kawałki, układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy cukrem i rozmarynem, układamy na każdym kawałku odrobinę masła.
Pieczemy 7 minut.
Migdały grubo siekamy i podprażamy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
Owsiankę podgrzewamy, wykładamy do miseczki, ewentualnie dosładzamy (owoce są słodkie, ale ja i tak dodaję trochę cukru), na wierzchu układamy kawałki brzoskwini i posypujemy migdałami.
Smacznego.