Muffiny-murzynki

muffiny-murzynki

Murzynek to takie staroświeckie ciasto, które smakuje wszystkim, a najbardziej dzieciom. Puszysty, kakaowy, długo zachowujący świeżość. Ale clou jest tutaj polewa, bez której murzynek traci całą atrakcyjność. Porywająco słodka, aksamitna, kakaowa, lekko lepka nawet po kilku dniach.

muffiny-murzynki

Murzynka przygotowuje często na imprezy moja koleżanka. Nic nie znika tak szybko z dziecinnego stołu, wszystko inne jest prawie tak dobre jak on :-). Ostatnio więc spełniam marzenie moich dzieci i piekę murzynka. W trochę niekonwencjonalnej formie, jako muffiny – jeszcze dłużej zachowuje świeżość, a babeczki łatwiej zapakować do śniadaniówki i łatwiej podzielić się z kolegami.

muffiny-murzynki

muffiny-murzynki

Muffiny-murzynki

(Przepis na 12 babeczek)

Składniki:

200 g masła

4 łyżki mleka

4 łyżki kakao

1 szklanka drobnego cukru

4 jajka

1,5 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao i cukier, rozpuszczamy i podgrzewamy do zagotowania. Masę lekko studzimy. Odlewamy pół szklanki (na polewę).

Do reszty dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, mieszamy.

Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą kakaową.

Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem.

 Pieczemy ok. 20 minut (patyczek wetknięty w babeczkę powinien być suchy). Jeszcze ciepłe smarujemy polewą (ja robią to za pomocą szerokiego silikonowego pędzla).

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z książki „Łasuch literacki” Małgorzaty Musierowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *