Przepadam za klasycznymi potrawami kuchni francuskiej. Wiele składników, długo razem duszonych, aż smaki się połączą i powstanie idealna, harmonijna potrawa danie. Jak wołowina bourguignon, zupa cebulowa, crepes Suzette. Pracochłonne i bardzo satysfakcjonujące.
Ale latem wolę kuchnię włoską. Włosi są mistrzami prostoty – kilka składników poddanych minimalnej obróbce i doskonały efekt. Wspaniałe aromatyczne dania, niemal bez wysiłku. Jedyny warunek to dobra jakość produktów – świeże zioła, dojrzałe, pachnące pomidory, dobry makaron, mięso i sery. Do tego pyszne włoskie wina.
Szczytem smaku i prostoty jest makaron z masłem i szałwią. W czasie, kiedy makaron się gotuje, podsmażamy listki szałwii na chrupko. Makaron mieszamy z gorącym masłem, posypujemy szałwią i, ewentualnie, odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Białe chłodne wino i już. Danie ma zaskakująco bogaty smak, jest proste, ale i w tej prostocie wytworne.
Makaron z masłem i szałwią
(Przepis dla 4 osób)
Składniki:
500 g ulubionego, krótkiego makaronu
4 łyżki masła
kilkanaście listków szałwii
ew. świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (czas wg. przepisu na opakowaniu).
4 minuty przed końcem gotowania rozpuszczamy masło na dużej patelni. Kiedy zacznie bąbelkować, wkładamy listki szałwii i smażymy na średnim ogniu na chrupko (w międzyczasie raz przewracamy). Wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy.
Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go i wrzucamy do gorącego masła. Mieszamy. Podajemy od razu posypany szałwią i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
U mnie też w lato kuchnia włoska zdecydowanie przebija francuską. Taka niby prostota, a z dobrymi produktami smakuje wyjątkowo 🙂