Drożdżowe bułeczki z porzeczkami, z dodatkiem mąki razowej

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Nie ma nic bardziej letniego, niż drożdżowe bułki z owocami. Jedzone w ogrodzie, jeszcze ciepłe i brudzące, popijane mlekiem.

Takie bułeczki zazwyczaj robię z białej mąki – są delikatne, puszyste i lepkie. Dziś jednak kupiłam czarne porzeczki, a do nich pasuje również mąka razowa. Porzeczki są na tyle wyraziste i pełne charakteru, że z łatwością udźwigną taką mąkę, z jej konkretną konsystencją i orzechowym smakiem.

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Dzisiejsze bułki, choć ciągle grzesznie słodkie i ozdobione maślaną kruszonką, można więc uznać za całkiem zdrowe. Pyszne też, na szczęście. Dzięki dodatkowi razowej mąki są tak sycące, że jedna wystarczy za całe śniadanie.

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Drożdżowe bułeczki z porzeczkami, z dodatkiem razowej mąki

(Przepis na ok. 16 bułeczek)

Składniki:

Ciasto:

350 g białej pszennej mąki

150 g mąki pszennej razowej

7 g suchych drożdży

200 ml mleka

100 g masła

3 jajka + 1 do posmarowania bułek

1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).

1/2 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

450 g czarnych porzeczek

2  łyżki brązowego cukru

Kruszonka:

100 g mąki pszennej

60 g masła

60 g cukru

Sposób przygotowania:

Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.

Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy 3 jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.

Porzeczki obrywamy z szypułek i mieszamy z brązowym cukrem.

Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka i układamy na blasze.

Nakrywamy bułeczki ścierkami i pozostawiamy na ok. pół godziny – powinny trochę podrosnąć.

Po tym czasie w każdej bułeczce robimy zagłębienie za pomocą denka  małej szklanki. Napełniamy je owocami i posypujemy kruszonką.

Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy boki bułeczek (dzięki temu będą rumiane i błyszczące) i wkładamy do zimnego piekarnika na środkowy poziom. Nastawiamy piekarnik na 200°C i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.

 Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *