Francuski klasyk, obecny w każdym bistro. Pachnący tymiankiem i białym winem bulion z miękką, skarmelizowaną, lekko ciągnącą się cebulą i grzanką zapieczoną z serem.
Zupa jest bardzo łatwa do przygotowania i mało pracochłonna, ale jeden składnik jest niezbędny – czas. Jeżeli będziemy się spieszyć, wyjdzie byle jaka duszona cebula. Jeśli pozwolimy cebuli długo karmelizować się w maśle z dodatkiem ziół i dodamy dobry bulion, będzie wspaniała – delikatna, esencjonalna, pełna mocy.
Tradycyjnie podaje się ją z grzanką ułożoną na wierzchu i zapieczoną w piekarniku aż do rozpuszczenia sera. Ser jest ciągnący, pieczywo nasiąka cebulowym wywarem. To bardzo smaczna i efektowna wersja, jeśli ktoś jednak woli grzanki w postaci chrupiącej, może nie wkładać ich do zupy, tylko podać obok. Będzie mniej klasycznie, ale pysznie.
Francuzi posypują grzanki startym Gruyerem – jest idealny, dobrze się rozpuszcza, ma łagodny, lekko orzechowy smak. Jeśli się Gruyera nie ma albo nie lubi, można go zastąpić np. polskim Bursztynem albo innym ulubionym twardym serem.
Do zupy cebulowej koniecznie podajemy francuskie białe wino.
Francuska zupa cebulowa
(Przepis na 5 porcji)
Składniki:
1 kg cebuli
100 g masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
listek laurowy
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego; może być 2/3 l bulionu i 1/3 l wody)
sól, pieprz
50 ml brandy lub koniaku
kilka kromek bułki
garść statrego sera (Gruyere, bursztyn, ementaler)
Sposób przygptpwania:
Cebulę kroimy w cienkie plasterki, czosnek drobno siekamy.
Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie. Wrzucamy cebulę i dusimy na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cebula jest miękka i lekko ciągnąca, dodajemy czosnek, listek laurowy i tymianek i dalej dusimy.
Po 40 minutach duszenia zwiększamy ogień – dzięki temu zupa będzie miała złocisto-brązowy kolor. Dodajemy wino, gotujemy, aż wyparuje.
Wlewamy bulion (lub bulion z wodą), gotujemy na małym ogniu 30 minut, dodajemy brandy (koniak), doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki rumienimy w tosterze lub w piekarniku. Posypujemy serem.
Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu grzanki i zapiekamy w piekarniku pod grillem, aż ser się roztopi.
Grzanki z serem można też upiec oddzielnie i podawać obok zupy.
Zupę można przygotować 1-2 dni przed podaniem, grzanki trzeba upiec w ostatniej chwili.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis Agnieszki Kręglickiej