Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

Węgierki to ostatnie owoce w sezonie. Bardzo jesienne – niezbyt słodkie, miękkie, o przydymionym smaku. Jedne z moich ulubionych. Kiedy się skończą, zostaną zimowe jabłka i cytrusy – gdy warzywniaki zdominują mandarynki i pomarańcze to znak, że zaraz święta.

Ale póki jeszcze są węgierki, trzeba z nich korzystać. Powidła zrobione, śliwkowe obowiązki wypełnione, teraz rozkoszuję się nimi zupełnie na luzie. Podjadam na deser z gorzką czekoladą, dorzucam do owsianki i piekę śliwkowe ciasta.

migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

Ostatnio –  migdałowe. Ciasto jest przepyszne – lekkie, dyskretnie cytrynowe, z drobinkami migdałów i zatopionymi w nim miękkimi, smakowitymi śliwkami. A na wierzchu obłędna kruszonka z płatków migdałowych, cukru i masła, mocno chrupiąca. Cukier karmelizuje się razem z sokiem wyciekającycm ze śliwek, co sprawia, że wierzch ciasta pokryty jest cienką warstwą śliwkowej glazury.

Ciasto nie tylko doskonale smakuje, ale jest banalnie proste w wykonaniu – nie potrzeba nawet miksera. Długo pozostaje świeże.

migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami

(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)

Składniki:

1 i 1/5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki mleka

 1 cytryna

2/3 szklanki cukru + 2 łyżki do kruszonki

kilka kropek ekstraktu z migdałów (niekoniecznie)

12 śliwek węgierek

1/3 szklanki płatków migdałowych

30 g miękkiego masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.

Śliwki przepoławiamy i wyrzucamy pestki.

Wyciskamy sok i ocieramy skórkę z cytryny.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli mamy silikonową formę z porcelanowym spodem, nie musimy tego robić).

W dużej misce mieszamy trzepaczką rózgową jajko, mleko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt z migdałów – krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką do połaczenia.

W małej miseczce mieszamy płatki migdałowe, masło i 2 łyżki cukru.

Ciasto wlewamy do formy. Rozkładamy na nim równomiernie śliwki, rozcięciami do góry. Rozkładamy na wierzchu kruszonkę.

Pieczemy ok. 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy, a wetknięty do środka patyczek suchy.

Smacznego

Przepis z bloga „Moje wypieki”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *