Węgierki to ostatnie owoce w sezonie. Bardzo jesienne – niezbyt słodkie, miękkie, o przydymionym smaku. Jedne z moich ulubionych. Kiedy się skończą, zostaną zimowe jabłka i cytrusy – gdy warzywniaki zdominują mandarynki i pomarańcze to znak, że zaraz święta.
Ale póki jeszcze są węgierki, trzeba z nich korzystać. Powidła zrobione, śliwkowe obowiązki wypełnione, teraz rozkoszuję się nimi zupełnie na luzie. Podjadam na deser z gorzką czekoladą, dorzucam do owsianki i piekę śliwkowe ciasta.
Ostatnio – migdałowe. Ciasto jest przepyszne – lekkie, dyskretnie cytrynowe, z drobinkami migdałów i zatopionymi w nim miękkimi, smakowitymi śliwkami. A na wierzchu obłędna kruszonka z płatków migdałowych, cukru i masła, mocno chrupiąca. Cukier karmelizuje się razem z sokiem wyciekającycm ze śliwek, co sprawia, że wierzch ciasta pokryty jest cienką warstwą śliwkowej glazury.
Ciasto nie tylko doskonale smakuje, ale jest banalnie proste w wykonaniu – nie potrzeba nawet miksera. Długo pozostaje świeże.
Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami
(Przepis na formę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1 cytryna
2/3 szklanki cukru + 2 łyżki do kruszonki
kilka kropek ekstraktu z migdałów (niekoniecznie)
12 śliwek węgierek
1/3 szklanki płatków migdałowych
30 g miękkiego masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
Śliwki przepoławiamy i wyrzucamy pestki.
Wyciskamy sok i ocieramy skórkę z cytryny.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli mamy silikonową formę z porcelanowym spodem, nie musimy tego robić).
W dużej misce mieszamy trzepaczką rózgową jajko, mleko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt z migdałów – krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką do połaczenia.
W małej miseczce mieszamy płatki migdałowe, masło i 2 łyżki cukru.
Ciasto wlewamy do formy. Rozkładamy na nim równomiernie śliwki, rozcięciami do góry. Rozkładamy na wierzchu kruszonkę.
Pieczemy ok. 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy, a wetknięty do środka patyczek suchy.
Smacznego
Przepis z bloga „Moje wypieki”