Puree z dyni z masłem szałwiowym

puree dyniowe z masłem szałwiowym

Dynia jest doskonała w każdym wcieleniu – jako zupa, upieczona, jako nadzienie do pierożków. Na przykład takie pierożki z dynią i masłem aromatyzowanym szałwią – jesienna doskonałość.

Właśnie smak tych pierożków zainspirował mnie tym razem – wykorzystałam pomysł do zrobienia doskonałego puree z dyni. Dynia ma delikatny, słodkawy smak, wdzięcznie przyjmuje na siebie smaki bardziej wyraziste. Tym razem jej kremowość pięknie gra z maślanym aromatem szałwii i samym podsmażonym masłem. Puree jest puszyste, subtelne, ale też pełne smaku. Świetnie pasuje do białych mięs, np. piersi z indyka lub kurczaka podsmażanych na klarowanym maśle. Doskonale zagra też z wieprzowiną albo grzybami. Ja zjadam je też solo, tylko z chrupiącą grzanką z masłem.

puree dyniowe z masłem szałwiowym

Puree jest zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu, jedynie pokrojenie dyni wymaga odrobiny krzepy. Można zrobić je nawet dwa dni przed podaniem i odgrzewać potem na małym ogniu, dolewając trochę wody i mieszając.

puree dyniowe z masłem szałwiowym

Puree z dyni z masłem szałwiowym

(Przepis na 4-5 porcji)

Składniki:

1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)

5 listków szałwii

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

 Dynię przekrajamy na pół, wyjmujemy pestki razem z miękkim miąższem wokół nich. Kroimy ją na wąskie kawałki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 200°C (dynia powinna byćzupełnie miękka).

Wybieramy miąższ, oddzielając go od skórek i wrzucamy do miski.

Masło podgrzewamy na patelni, układamy na nim w jednej warstwie listki szałwii. Kiedy zrobią się chrupkie, zdejmujemy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.

Gorące masło dodajemy do dyni, miksujemy na puree, doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy ciepłe, posypane podsmażonymi listkami szałwii.

Jeżeli puree nie jest podawane od razu po zrobieniu, lepiej nie dodawać listków (zwiotczeją), albo wrzucić je razem z masłem do dyni i zmiksować z nią.

Puree można podgrzać następnego dnia na małym ogniu, dolewając wody i mieszając.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *