Kolejny z pysznych hiszpańskich chłodników, po gazpacho i migdałowym ajo blanco.
Podobnie jak w gazpacho jego podstawą są dobre pomidory, czosnek, chleb i oliwa. Różnią się tym, że w salmorejo nie ma innych warzyw poza pomidorami i czosnkiem, dodaje się za to ugotowane na twardo jajko. Jest przez to delikatniejszy i łagodniejszy.
Najważniejsza jest tu suszona szynka, pokrojona w paseczki i wysmażona na suchej patelni. Cieniutkie szynkowe chipsy, słone i pełne smaku, kontrastują z delikatną zupą konsystencją i charakterem. To dzięki nim jest taka niezwykła.
Oprócz szynki zupę warto posypać posiekanym jajkiem na twardo – będzie jeszcze lepsza.
Salmorejo, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów z suszoną szynką
(Przepis na 6 porcji)
Składniki:
16 dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych albo bawolich serc – są najbardziej mięsiste)
8 kromek jasnego chleba
2 łyżki octu z białego wina
2 ząbki czosnku
200 ml dobrej oliwy + trochę do skropienia zupy
4 jajka na twardo
6 bardzo cienkich plastrów suszonej szynki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory nacinamy płytko na końcach, zanurzamy na kilka chwil we wrzątku. Kiedy skórka zacznie odstawać, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki i pozbawiamy soku i nasion.
Zdejmujemy skórkę z kromek chleba.
Jajka gotujemy na twardo.
Pomidory miksujemy z miąższem chleba i czosnkiem. Dodajemy ocet i oliwę, miksujemy. Na końcu dodajemy 2 jajka i miksujemy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem szynkę kroimy w cienkie paski. Wysmażamy na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca.
Pozostałe jajka drobno siekamy.
Chłodnik podajemy skropiony oliwą i posypany jajkami i wysmażonymi plasterkami szynki.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia”