Salmorejo, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów z suszoną szynką

Salmorejo

Kolejny z pysznych hiszpańskich chłodników, po gazpacho i migdałowym ajo blanco.

Podobnie jak w gazpacho jego podstawą są dobre pomidory, czosnek, chleb i oliwa. Różnią się tym, że w salmorejo nie ma innych warzyw poza pomidorami i czosnkiem, dodaje się za to ugotowane na twardo jajko. Jest przez to  delikatniejszy i łagodniejszy.

Salmorejo

Najważniejsza jest tu  suszona szynka, pokrojona w paseczki i wysmażona na suchej patelni. Cieniutkie szynkowe chipsy, słone i pełne smaku, kontrastują z delikatną zupą konsystencją i charakterem. To dzięki nim jest taka niezwykła.

Oprócz szynki zupę warto posypać posiekanym jajkiem na twardo – będzie jeszcze lepsza.

Salmorejo

Salmorejo, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów z suszoną szynką

(Przepis na 6 porcji)

Składniki:

16 dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych albo bawolich serc – są najbardziej mięsiste)

8 kromek jasnego chleba

2 łyżki octu z białego wina

2 ząbki czosnku

200 ml dobrej oliwy + trochę do skropienia zupy

4 jajka na twardo

6 bardzo cienkich plastrów suszonej szynki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory nacinamy płytko na końcach, zanurzamy na kilka chwil we wrzątku. Kiedy skórka zacznie odstawać, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki i pozbawiamy soku i nasion.

Zdejmujemy skórkę z kromek chleba.

Jajka gotujemy na twardo.

Pomidory miksujemy z miąższem chleba i czosnkiem. Dodajemy ocet i oliwę, miksujemy. Na końcu dodajemy 2 jajka i miksujemy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem szynkę kroimy w cienkie paski. Wysmażamy na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca.

Pozostałe jajka drobno siekamy.

Chłodnik podajemy skropiony oliwą i posypany jajkami i wysmażonymi plasterkami szynki.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *