Makaron z kurkami i szpinakiem

Makaron z kurkami i szpinakiem

Nigdy nie przechodzę obojętnie obok ładnych kurek. Biorę chociaż garść –  trzeba się nimi nacieszyć, sezon trwa za krótko.

Kurki sa doskonałe same w sobie, szybkie w obróbce. Czasem gotuję z nich potrawy wymagające minimum zaplanowania, np. risotto lub zupę. Częściej – coś szybkiego i lekkiego, z produktów, jakie mam w lodówce. Najczęściej grzanki (bardzo lubię grzanki z grzybami) lub makaron.

makaron z kurkami i szpinakiem

Dziś ten najprostszy – z podmażonymi na oliwie kurkami, czosnkiem i szpinakiem. Składników jest mało, każdy dobrze wyczuwalny, muszą być dobrej jakości. Kurki jędrne, młody szpinak i czosnek. I dobra, wyrazista oliwa. Makaron pasuje właściwie każdy, ja podaję kurki najczęściej ze spaghetti lub bavette (inaczej linguine – podobne do spaghetti, tylko lekko spłaszczone). W piętnaście minut gotowy pyszny obiad. Koniecznie z chłodnym białym  winem, a na deser maliny albo śliwki. Trochę radości na koniec wakacji 🙂 .

Spaghetti z kurkami i szpinakiem

Makaron z kurkami i szpinakiem

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

250 g makaronu

2 łyżki oliwy

2 duże garście kurek

ok. 100 g młodego szpinaku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

ew. trochę parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W tym czasie czosnek kroimy na cienkie plasterki. Kurki czyścimy, szybko pluczemy pod bieżącą wodą, większe przekrajamy na pół. Szpinak myjemy, osączamy, obrywamy grube łodyżki.

Oliwę wylewamy na patelnię, dodajemy czosnek i smażymy na najmniejszym ogniu, aż oliwa zacznie bąbelkować, a czosnek zapachnie (nie może zacząć brązowieć).

Dodajemy kurki, zwiększamy maksymalnie ogień i smażymy mieszając co jakiś czas.

Kiedy płyn, który wyciekł z grzybów, prawie wyparuje, wrzucamy szpinak i smażymy chwilę, aż zwiotczeje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z kurkami i mieszamy.

Podając można posypać świeżo utartym parmezanem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *