Guacamole to prosta pasta z rozgniecionego albo zmiksowanego avocado, z dodatkiem czosnku, uliwy, soku z limonki, chili, pomidorów i cebuli. Z obowiązkowym dodatkiem kolendry. Dobrze smakuje z nachos i w tortillach, ja na codzień traktuję je jako pyszną i zdrową pastę do chleba, doskonałą z razowymi grzankami.
Z guacamole jest trochę jak z bigosem – każdy ma swój absolutnie klasyczny przepis. Ja również. Przez lata próbowałam różnych wersji, mój smak się zmieniał – kiedyś nie dodawałam cebuli, potem zrezygnowałam z pomidora. Moim zdaniem psuje wygląd i smak guacamole (choć pomidory uwielbiam). Po wielu miskach zjedzonych i wylizanych do ostatniej odrobiny wypracowałam mój przepis idealny.
Guacamole
(Przepis na 2 porcje)
Składniki:
1 dojrzałe avocado
1/4 małej czerwonej cebuli
1/2 ząbka czosnku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki kruszonego chili (albo 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili, drobno posiekanej)
sól, pieprz
1/2 małego pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
Avocado obieramy, wymujemy pestkę, miąższ rozgniatamy widelcem (ja używam do tego siekacza do ciasta kruchego). Cebulę kroimy na przezroczyste półplasterki. Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. Kolendrę siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy.
Guacamole należy przygotować bezpośrednio przed podaniem – nie dłużej niż 2-3 godziny wcześniej (po jakimś czasie zazwyczaj brązowieje). Jeżeli coś zostanie – przykryć szczelnie folią (wtedy ściemniej trylko górna wartstwa) i zjeść w ciągu doby.
Smacznego