Miękkie świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę

miękkie świąteczne pierniczki

Mięciutkie, pulchne pierniczki, ulubione moich dzieci.

Doskonały przepis dla zapominalskich – można je zrobić choćby w wigilię (tylko ciasto trzeba przygotować dzień wcześniej). Ciasto dobrze się wałkuje, ich robienie to sama przyjemność.

miękkie świąteczne pierniczki

Są idealne do zjedzenia już od momentu wyjęcia z pieca (od razu są miękkie – nie trzeba czekać). Bardzo długo zachowują świeżość, w szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet 3 miesięce. Ponieważ dośc mocno wyrastają, lepiej sprawdzają się do nich foremki o prostych kształatach (gwiadki, serduszka, choinki) niż te o wielu detalach.

miękkie świąteczne pierniczki

Miękkie świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę

(przepis na ok. 200-250 średniej wielkości pierniczków)

Składniki:

1 kg mąki

8 żółtek

3 białka

1 i  1/2 szklanki cukru

3 łyżki kakao

200 ml kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej

3 łyżeczki sody

2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cynamonu

250 g masła

400 g miodu

Lukier:

300 g cukru pudru

sok z 1 i 1/2 cytryny (albo tyle samo innego płynu – np. sok malinowy sprawi, że lukier będzie  różowy)

Sposób przygotowania:

Kakao mieszamy z mąką w dużej misce.

Miód zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy z ognia, wkładamy masło, żeby się rozpuściło. Studzimy.

Sodę rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy (śmietana zwiększy swoją objętość).

Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na gładki krem. Dodajemy, ubijając, żółtka (po jednym).

Masę dodajemy do mąki i delikatnie mieszamy, dodajemy miód z masłem, mieszamy. Dodajemy śmietanę  – mieszamy wszystko razem. Ciasto będzie raczej rzadkie.

Ciasto odstawiamy przykryte do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość ok. 3-4 mm (podsypując mąką, tyle ile potrzeba – zostanie ładnie wchłonięta), wykrawamy pierniczki.

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C (ok. 7-8 minut, a największe pełne – ok. 10-12 minut).

Cukier puder miksujemy z sokiem cytrynowym, lukrujemy pierniczki, kiedy wystygną.

Smacznego

Przepis Kaeru z serwisu Mniammniam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *