Drożdżowe bułeczki z porzeczkami, z dodatkiem mąki razowej

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Nie ma nic bardziej letniego, niż drożdżowe bułki z owocami. Jedzone w ogrodzie, jeszcze ciepłe i brudzące, popijane mlekiem.

Takie bułeczki zazwyczaj robię z białej mąki – są delikatne, puszyste i lepkie. Dziś jednak kupiłam czarne porzeczki, a do nich pasuje również mąka razowa. Porzeczki są na tyle wyraziste i pełne charakteru, że z łatwością udźwigną taką mąkę, z jej konkretną konsystencją i orzechowym smakiem.

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Dzisiejsze bułki, choć ciągle grzesznie słodkie i ozdobione maślaną kruszonką, można więc uznać za całkiem zdrowe. Pyszne też, na szczęście. Dzięki dodatkowi razowej mąki są tak sycące, że jedna wystarczy za całe śniadanie.

drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Czytaj dalej

Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

Ciasto owsiane z morelami i porzeczkami

Każdy myśląc „porzeczki” widzi inne – szkliste, landrynkowe czerwone, delikatne, słodko-kwaskowe białe. Ja – czarne, wytrawne i  mocne, intensywne. Wiem, nie są dla wszystkich – za mało w nich przymilnej słodyczy. Dla mnie numer jeden wśród porzeczek. Szkoda, że się kończą – sama nazwa „porzeczki” jest taka wakacyjna, kiedyś się ich nie kupowało, tylko zrywało z krzaka w ogrodzie. Zerwanie porzeczek wymaga wysiłku, trzeba trochę czasu poświęcić, zanim się człowiem nasyci (inaczej, niż z jabłkiem – wystarczy jedno). Sprzyja to grupowemu staniu przy krzaku i niespiesznym pogawędkom. Porzeczki są slow.

Ciasto owsiane z porzeczkami i morelami

A więc, na część lata i powolności, jeszcze raz mój ulubiony tegoroczny porzeczkowo-morelowy duet. Tym razem na maślanym cieście z płatkami owsianymi. Ciasto jest proste, szybkie i niezbyt słodkie. Aromatyczne – pięknie pachnie wanilią, porzeczkami, morelami. Świeżości dodaje mu cytrynowa skórka, którą dodałam zarówno do ciasta, jak i porzeczek. Pięknie wygląda, niezwykle intensywnie smakuje (ach, te porzeczki), a jego zrobienie zajmuje chwilkę.

Najlepsze i najłatwiejsze moje ciasta tego lata.

Czytaj dalej