Ragu z kaczki

ragu z kaczki

Bardzo lubię makaron z  sosami typu ragu, popularnie zwanymi bolognese. Mielone mięso z odrobiną wątróbki, dodającej ekscytującej goryczki, długo gotowane w sosie z wina i pomidorów. Po wielu godzinach duszenia smaki pięknie się przenikają, balansują. Ragu jest treściwe i szlachetne, pasuje do ciężkich, czerwonych win.

ragu z kaczki

Najbardziej klasyczne jest ragu z wołowiny, ale można je przygotować z różnych rodzajów mięsa. Moje ulubione jest chyba z kaczki. Kaczka to niby drób, ale nie ma w niej delikatności kurczaka czy indyka (czasem ocierających się o brak wyrazu). Bliżej jej do dziczyzny, jest wyrazista i charakterystyczna w smaku.

Do sosu dodaję odrobinę świeżej szałwii – można ją pominąć, sos nadal będzie wyśmienity, ale maślana, aromatyczna szałwia sprawi, że będzie jeszcze ciekawszy.

ragu z kaczki

Ragù z kaczki

(Przepis na 6 porcji)

Składniki:

0,5 kg piersi kaczki

15 dag kaczych (lub kurzych) wątróbek

1 marchew

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

5 liści szałwii

szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być ew. białe)

2 puszki pomidorów (po 400 g każda)

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Kaczkę mielimy w maszynce do mięsa. Wątróbki kroimy na małe kawałki.

Rozgrzewamy 1 łyżkę masła na dużej patelni, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając na małym ogniu ok. 8 minut.

Dodajemy drugą łyżkę masła, zwiększamy płomień i dodajemy kaczkę. Smażymy rozgniatając grudki widelcem, aż mięso będzie brązowe.

Dodajemy wątróbki i smażymy mieszając, aż zmienią kolor.

Dodajemy wino, pomidory i szałwię, lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Dusimy na małym ogniu ok. 2-5 godzin (jeśli sos za bardzo się wygotuje, możemy dodać odrobinę wody).

Doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba.

Podajemy z ulubionym makaronem (dobre będą szerokie wstążki, ale pasują również krótkie makarony, np. rurki).

Smacznego

One thought on “Ragu z kaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *