Bardzo lubię makaron z sosami typu ragu, popularnie zwanymi bolognese. Mielone mięso z odrobiną wątróbki, dodającej ekscytującej goryczki, długo gotowane w sosie z wina i pomidorów. Po wielu godzinach duszenia smaki pięknie się przenikają, balansują. Ragu jest treściwe i szlachetne, pasuje do ciężkich, czerwonych win.
Najbardziej klasyczne jest ragu z wołowiny, ale można je przygotować z różnych rodzajów mięsa. Moje ulubione jest chyba z kaczki. Kaczka to niby drób, ale nie ma w niej delikatności kurczaka czy indyka (czasem ocierających się o brak wyrazu). Bliżej jej do dziczyzny, jest wyrazista i charakterystyczna w smaku.
Do sosu dodaję odrobinę świeżej szałwii – można ją pominąć, sos nadal będzie wyśmienity, ale maślana, aromatyczna szałwia sprawi, że będzie jeszcze ciekawszy.
Ragù z kaczki
(Przepis na 6 porcji)
Składniki:
0,5 kg piersi kaczki
15 dag kaczych (lub kurzych) wątróbek
1 marchew
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
5 liści szałwii
szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być ew. białe)
2 puszki pomidorów (po 400 g każda)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Kaczkę mielimy w maszynce do mięsa. Wątróbki kroimy na małe kawałki.
Rozgrzewamy 1 łyżkę masła na dużej patelni, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając na małym ogniu ok. 8 minut.
Dodajemy drugą łyżkę masła, zwiększamy płomień i dodajemy kaczkę. Smażymy rozgniatając grudki widelcem, aż mięso będzie brązowe.
Dodajemy wątróbki i smażymy mieszając, aż zmienią kolor.
Dodajemy wino, pomidory i szałwię, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy na małym ogniu ok. 2-5 godzin (jeśli sos za bardzo się wygotuje, możemy dodać odrobinę wody).
Doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba.
Podajemy z ulubionym makaronem (dobre będą szerokie wstążki, ale pasują również krótkie makarony, np. rurki).
Smacznego
az zatesknilam za watrobka 🙂 pyycha