Pasztet z soczewicy i grzybów

Danie z serii bardzo brzydkie, ale bardzo smaczne.

Świetny bezmięsny pasztet, miękki i wilgotny, o lekkim grzybowym aromacie i delikatnie orzechowym smaku.

Przygotowuje się go łatwo i szybko, trudno natomiast oprzeć się podjadaniu masy w trakcie mieszania. Doskonała, zdrowa i smaczna  alternatywa dla wędlin, można jeść go na kanapce, można solo. Najlepszy jeszcze ciepły. Jeśli coś zostanie na następny dzień, lepiej pozostawić poza lodówką – w temperaturze pokojowej jest bardziej miękki, smaczniejszy.

Pasztet, jak wszystkie warzywne, trzeba solidnie przyprawić pieprzem i solą. Będzie wyrazisty, pikantny.

Jeśli wolimy wersję wegańską, można pominąć jajka, zastępując je dodatkowymi dwiema łyzkami oleju.

Płatki drożdżowe może wydają się egzotycznym dodatkiem, ale łatwo je dostać w sklepach lub stoiskach ze zdrową żywnością. Razem z grzybami zapewnią odpowiednią dawkę smaku umami, niezbędną w dobrym pasztecie.

Jedyny kłopot – jest nieładny, szarobury. Jeśli to komuś przeszkadza, można go posypać ziołami.

Pasztet z soczewicy i grzybów

(Porcja na standardową keksówkę)

Składniki:

30 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)

500 g zielonej soczewicy

4 marchewki

1 pietruszka

2 jajka (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna jałowca

4 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżki płatków drożdżowych

10 łyżek oleju

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy gorącą wodą, moczymy przez 1-2 godziny. Gotujemy do miękkości (ok. 1/2 godziny), osączamy.

Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy z jałowcem i zielem angielskim do miękkości (ok. 1/2 godziny). Odcedzamy, studzimy. Wyjmujemy przyprawy.

Soczewicę mielimy z grzybami w maszynce do mięsa (drobne sito).

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Smażymy przez 5 minut na 2 łyżkach oleju.

Dodajemy do masy soczewicowej razem z mąką, płatkami drożdżowymi, jajkami i resztą oleju. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę.

Pieczemy 45 minut w 180°C.

Smacznego

Zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *