Danie z serii bardzo brzydkie, ale bardzo smaczne.
Świetny bezmięsny pasztet, miękki i wilgotny, o lekkim grzybowym aromacie i delikatnie orzechowym smaku.
Przygotowuje się go łatwo i szybko, trudno natomiast oprzeć się podjadaniu masy w trakcie mieszania. Doskonała, zdrowa i smaczna alternatywa dla wędlin, można jeść go na kanapce, można solo. Najlepszy jeszcze ciepły. Jeśli coś zostanie na następny dzień, lepiej pozostawić poza lodówką – w temperaturze pokojowej jest bardziej miękki, smaczniejszy.
Pasztet, jak wszystkie warzywne, trzeba solidnie przyprawić pieprzem i solą. Będzie wyrazisty, pikantny.
Jeśli wolimy wersję wegańską, można pominąć jajka, zastępując je dodatkowymi dwiema łyzkami oleju.
Płatki drożdżowe może wydają się egzotycznym dodatkiem, ale łatwo je dostać w sklepach lub stoiskach ze zdrową żywnością. Razem z grzybami zapewnią odpowiednią dawkę smaku umami, niezbędną w dobrym pasztecie.
Jedyny kłopot – jest nieładny, szarobury. Jeśli to komuś przeszkadza, można go posypać ziołami.
Pasztet z soczewicy i grzybów
(Porcja na standardową keksówkę)
Składniki:
30 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
500 g zielonej soczewicy
4 marchewki
1 pietruszka
2 jajka (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki płatków drożdżowych
10 łyżek oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy gorącą wodą, moczymy przez 1-2 godziny. Gotujemy do miękkości (ok. 1/2 godziny), osączamy.
Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy z jałowcem i zielem angielskim do miękkości (ok. 1/2 godziny). Odcedzamy, studzimy. Wyjmujemy przyprawy.
Soczewicę mielimy z grzybami w maszynce do mięsa (drobne sito).
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Smażymy przez 5 minut na 2 łyżkach oleju.
Dodajemy do masy soczewicowej razem z mąką, płatkami drożdżowymi, jajkami i resztą oleju. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę.
Pieczemy 45 minut w 180°C.
Smacznego
Zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia”