W taki gorący czerwiec, kiedy powietrze wydaje się gęste jak miód i nikomu nie chce się ruszać, a miło siedząc na leżaku zjeść coś słodkiego i domowego, najlepsze są łatwe ciasta z owocami.
Muszą być lekkie, świeże i mało pracochłonne – nikt nie wytrzyma w kuchni zbyt długo.
Takie właśnie jest muffinowe ciasto z owocami. Muffinowe, bo przygotowuje się je jak muffinki – oddzielnie miesza suche i mokre składniki i potem tylko krótko łączy (tylko do wymieszania, jeśli nie chcemy, żeby ciasto stało się gniotowate). Po upieczeniu konsystencja ciasta jest jednak nieco bardziej treściwa, niż zwykle bywa w muffinkach, a co ważniejsze – jest świeże i smaczne przez co najmniej kilka dni.
Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce – skórkę z limonki (pozostałą po zrobieniu lemoniady), wczorajsze borówki i truskawki. Oczywiście można użyć skórki cytrynowej lub pomarańczowej (smak będzie inny, ale każda z tych wersji jest dobra, choć limonka może najbardziej orzeźwiająca) i innych owoców – porzeczek, malin, jagód, lekko podpieczonego rabarbaru. Trzeba je ułożyć dość ciasno – przed pieczeniem powinny stanowić zwartą warstwę na górze (na moim zdjęciu owoców jest ciut za mało, ktoś je podstępnie zjadł 🙂 ).
Muffinowe ciasto z truskawkami i borówkami
(Przepis na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm)
Składniki:
250 g pszennej mąki
130 g drobnego cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka kefiru
80 ml oleju rzepakowego
1 łyżka pasty waniliowej (jeśli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego)
skórka otarta z jednej limonki
350 g truskawek
150 g borówek
ew. masło do wysmarowania formy i tarta bułka do jej obsypania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
Formę smarujemy cienko masłem i posypujemy tartą bułką (nie trzeba tego robić, jeśli forma jest nieprzywierająca, np. silikonowa z porcelanowym dnem).
Truskawki kroimy na połówki.
W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej mieszamy (najlepiej trzepaczką rózgową) jajko, kefir, pastę waniliową, olej i skórkę limonki
Łączymy składniki mokre i suche, krótko mieszając łyżką – tylko do połączenia składników.
Przekładamy ciasto do formy (jest dość gęste). Układamy ciasno na wierzchu truskawki (przecięciem do góry) i borówki.
Pieczemy ok. godziny (wetknięty w ciasto patyczek powinien być suchy).
Smacznego