Miękkie świąteczne pierniczki na ostatnią chwilę

miękkie świąteczne pierniczki

Mięciutkie, pulchne pierniczki, ulubione moich dzieci.

Doskonały przepis dla zapominalskich – można je zrobić choćby w wigilię (tylko ciasto trzeba przygotować dzień wcześniej). Ciasto dobrze się wałkuje, ich robienie to sama przyjemność.

miękkie świąteczne pierniczki

Są idealne do zjedzenia już od momentu wyjęcia z pieca (od razu są miękkie – nie trzeba czekać). Bardzo długo zachowują świeżość, w szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet 3 miesięce. Ponieważ dośc mocno wyrastają, lepiej sprawdzają się do nich foremki o prostych kształatach (gwiadki, serduszka, choinki) niż te o wielu detalach.

Czytaj dalej

Szarlotka z kruszonką z dużą ilością jabłek

szarlotka z kruszonką z dużą ilością jabłek

Przepis dla tych, którzy jak ja najbardziej cenią w szarlotce jabłka i kruszonkę.

Ciasto jest cieniutkie, boki i wierzch bardzo kruche, nadzienie z jabłek obfite, cynamonowe, kwaskowato-słodkie, takie jak w szarlotce być powinno.

szarlotka z kruszonką z dużą ilością jabłek

Jeśli chcemy ładnie ją pokroić, trzeba poczekać, aż przestygnie. Jeżeli chcemy zjeść jeszcze ciepłą i nie przejmujemy się tym, że kawałki się trochę pokruszą – jemy szarlotkę gorącą od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam drugą opcję  :-).

Czytaj dalej

Migdałowa tarta z wiśniami

migdałowa tarta z wiśniami

Wiem, że wielu (większość?) woli czereśnie. Ja wybieram wiśnie – kwaskowate, zdecydowane, soczyste. Uniosą każde połączenie – gorzką czekoladę, cynamon, wszystko. Nic ich nie stłamsi i nie zabije ich smaku i zapachu.

Spieszmy się – właśnie teraz są najlepsze. Jedzmy na surowo, pieczmy ciasta, gotujmy kompoty, dodawajmy do deserów. Nawet do kaczki. Rzucajmy pestki gdzie popadnie – może wyrosną małe drzewka?

migdałowa tarta z wiśniami

Dziś pyszna tarta migdałowa z wiśniami. Wiśnie są soczyste i bardzo wiśniowe, migdały przyjemnie chrupią, do tego nieoczywista nuta cynamonu. Ciasto jest cienkie (choć odrobinę grubsze niż zazwyczaj w tarcie), dodałam do niego trochę mielonych migdałów, żeby było jeszcze bardziej migdałowo i mąkę kukurydzianą, żeby pozostało doskonale kruche.

 Wiśnie przed ułożeniem na spodzie trzeba odsączyć przez kilkanaście minut na sicie – dzięki temu ciasto nie nasiąka sokiem i nie mięknie.

Spód tarty można upiec dzień wcześniej.

Poza sezonem można użyć wiśni mrożonych – należy wczesniej je rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku.

Czytaj dalej

Bułeczki Cynamonowe

SONY DSC

Zaczynamy 🙂

Na początek niech będą bułeczki cynamonowe. Pulchne, maślane i pachnące, doskonałe na ponure lutowe dni.

Polubiłam bułki cynamonowe w Sztokholmie, kupowałam je w małej piekarni naprzeciwko hotelu. Dużo o nich czytałam – zajadają się nimi w skandynawskich kryminałach i książkach dla dzieci.

Długo szukałam naprawdę dobrego przepisu – ten jest idealny. Ciasto lubi długie wyrabianie rękami, ale to sama przyjemność – jest gładkie, ciepłe i miłe, można podjadać w trakcie (moje dzieci twierdzą, że te bułki są najlepsze  w stanie surowym i jest w tym sens).

bułęczki cynamonowe

Świetnie smakują z kubkiem mleka albo herbaty (Szwedzi pewnie woleliby kawę). Do tego kocyk i książka i można w błogości dotrwać do wiosny.

Najlepsze są gorące – jeśli nie zjemy wszystkich na raz, zamrażam je pojedynczo w woreczkach, a potem rozmrażam i podgrzewam w piekarniku albo na tosterze (można też w mikrofali).

Czytaj dalej