Tarta z bryndzą i miodem rozmarynowym

tarta z bryndzą i miodem rozmaynowym

Jeżeli lubicie tak jak ja serowe tarty, ta jest idealna. Do tej pory moją ulubioną była tarta z kozim serem i pieczoną papryką, od teraz – również ta z bryndzą i miodem.

Ciasto jest to samo, ale nadzienie znacznie się różni. Bryndza, pomimo kremowej niewinnej konsystencji, ma bardzo zdecydowany, lekko ostry i słony smak. Dodatkowo podkręcony dodatkiem koziego twarożku.

Wartwa pachnącego rozmarynem miodu na wierzchu nie przesuwa jej bynajmniej w kierunku deserów – słodycz miodu uwypukla zdecydowaną wytrawnośc tarty, dobrze się łaczy ze słonym serem.

Jest bardzo dekoracyjna – bryndza na wierzchu lekko się przypieka, rozlany na złocistej skórce miód dodaje połysku i gładkości.

tarta z bryndzą i miodem rozmarynowym

Dla odmiany, zamiast miodu, można na wierzchu ułożyć konfiturę z cebuli – będzie równie pysznie.

tarta z bryndzą i miodem rozmarynowym

Tarta z bryndzą i modem rozmarynowym

(Przepis na 8-12 porcji)

Spód:

1 szklanka mąki pszennej krupczatki

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

100 g zimnego masła

1 żółtko

szczypta soli

ok. 3 łyżki lodowatej wody (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)

Nadzienie:

250 g bryndzy

150 g koziego twarożku

2 jajka

pieprz

3 łyżki miodu

gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

Spód:

Obydwa rodzaje mąki mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Siekamy razem nożem (ja używam do tego siekacza do kruchego ciasta), aż powstaną małe grudki. Rozcieramy masło z mąką czubkami palców do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylepiamy formę do tarty (ok. 25 cm średnicy).

Można też odwrócić kolejność prac (jeśli ma się więcej miejsca w lodówce) – świeżo zagniecione ciasto rozwałkować, wykleić formę i wstawić ją do lodówki na 20 minut.

Ciasto na spodzie formy dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą (albo specjalnymi kulkami ceramicznymi).

Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200°C (aż ciasto lekko się zezłoci). Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem. Studzimy.

Nadzienie:

Obydwa rodzaje sera, jajka i pieprz miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (aż masa się zetnie – można sprawdzić patyczkiem, czy tarta jest gotowa – i przyrumieni). Jeżeli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać – nakrywamy folią aluminiową, matową stroną do góry.

Miód i rozmaryn wkładamy do rondelka, podgrzewamy przez kilka minut (jeśli miód ma stałą konsystencję, musimy go najpierw rozpuścić), ciepłym polewamy równomiernie wierzch tarty.

Podajemy na zimno lub na ciepło.

Smacznego

Inspirowane przepisem A. Kręglickiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *