Drukuj Drukuj

Makaron z pesto, kurkami i cukinią

Lato to czas kulinarnych dylematów – wszystko jest pyszne, kolorowe, pachnące i zaraz zniknie.

A więc co dodać do makaronu – młoda cukinia, kurki czy świeże pesto z bazylii? Niech będzie wszystko naraz. Cukinia i kurki miło chrupią, bazyliowe pesto zastępuje sos i obłędnie pachnie. Na wierzch garstka przypieczonych, maślanych pinioli. I kieliszek białego wina. A potem obowiązkowo sjesta.

Najlepszy będzie krótki, dość gruby makaron. Ja do pesto najczęściej używam świderków, chętnie pełnoziarnistych, pesto ładnie je okleja.

Makaron z pesto, kurkami i cukinią

(Przepis na 2 porcje)

Składniki:

200 g krótkiego makaronu (rurki, świderki)

2 łyżki pesto z bazylii

2 spore garście kurek

2 maleńkie cukinie (nieco większe od palca) albo ok. 1/2 większej

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w średniej grubości plasterki.

1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cukinię i smażymy na dość dużym ogniu, aż się przyrumieni. Przekładamy do miski.

Kurki oczyszczamy, bardzo duże przekrajamy na pół, inne zostawiamy w całości.

Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kurki, smażymy, mieszając, na największym ogniu, aż wyparuje puszczony przez grzyby sos. Lekko solimy i pieprzymy.

Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i mieszamy z pesto, cukinią i kurkami. Posypujemy przypieczonymi piniolami.

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *