Drukuj Drukuj

Klopsiki jagnięce ze skórką pomarańczową

klopsiki jagnięc e ze skórką pomarańczową

Od czasu do czasu jakaś nowa potrawa mnie urzeka. Nie musi być to nic skomplikowanego, zrobionego z niezwykłych składników, w snobistycznym miejscu. Tak było z najprostszym risotto, sosem do crepes Suzette, makaronem z czosnkiem i oliwą. Te potrawy zostają ze mną najczęściej na lata.

Moim ostatnim odkryciem są proste jagnięce klopsiki, podawane jako ciepła przystawka. Pyszne aromatyczne kuleczki, takie na dwa kęsy, o wyrazistym smaku baraniny, dosmaczone natką, czosnkiem i pomarańczową skórką. Ta ostatnia dodaje im elegancji i ciutkę egzotyki, ale absolutnie nie sytuuje w kategorii „mięso na słodko”. To tylko ledwo uchwytna nuta.

klopsiki jagnięce ze skórką pomarańczową

Miska rumianych, ciepłych i pachnących kuleczek, talerz hummusu polanego oliwą, do tego czerwone wino. Wszyscy będą zadowoleni.

klopsiki jagnięce ze skórką pomarańczową

Klopsiki jagnięce ze skórką pomarańczową

(Przepis na 5 porcji – ok. 30 malutkich klopsików)

Składniki:

500 g mielonej jagnięciny (może być też wołowina)

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

1 mała cebula

2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

1 jajko

2 łyżki tartej bułki (lub więcej – tak żeby klopsiki dały się formować)

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

sól, pieprz

5 łyżek oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy.

Formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) – powinno być ich ok. 30 sztuk.

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, smażymy klopsiki przez kilka minut (ok. 8), obracając, żeby przyrumieniły się ze wszystkich stron. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy na ciepło z hummusem (lub bez) i z pieczywem.

Klopsiki można zrobić dzień wcześniej i podgrzać w gorącym piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, bez dodatku tłuszczu).

Smacznego

Na podstawie przepisu z dodatku do Twojego Stylu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *