Nie ma nic bardziej letniego, niż drożdżowe bułki z owocami. Jedzone w ogrodzie, jeszcze ciepłe i brudzące, popijane mlekiem.
Takie bułeczki zazwyczaj robię z białej mąki – są delikatne, puszyste i lepkie. Dziś jednak kupiłam czarne porzeczki, a do nich pasuje również mąka razowa. Porzeczki są na tyle wyraziste i pełne charakteru, że z łatwością udźwigną taką mąkę, z jej konkretną konsystencją i orzechowym smakiem.
Dzisiejsze bułki, choć ciągle grzesznie słodkie i ozdobione maślaną kruszonką, można więc uznać za całkiem zdrowe. Pyszne też, na szczęście. Dzięki dodatkowi razowej mąki są tak sycące, że jedna wystarczy za całe śniadanie.
Drożdżowe bułeczki z porzeczkami, z dodatkiem razowej mąki
(Przepis na ok. 16 bułeczek)
Składniki:
Ciasto:
350 g białej pszennej mąki
150 g mąki pszennej razowej
7 g suchych drożdży
200 ml mleka
100 g masła
3 jajka + 1 do posmarowania bułek
1 łyżka pasty waniliowej (jeżeli nie mamy, można część cukru zastąpić torebką cukru waniliowego).
1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
450 g czarnych porzeczek
2 łyżki brązowego cukru
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g masła
60 g cukru
Sposób przygotowania:
Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Mleko podgrzewamy (ma być bardzo ciepłe, ale się nie gotować).
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy 3 jajka i pastę waniliową, mieszamy łyżką. Dodajemy masło i mleko, zagniatamy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od boków miski (jest rzadkie i klejące – nawet po 20 minutach wyrabiania będzie się lekko kleić).
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Porzeczki obrywamy z szypułek i mieszamy z brązowym cukrem.
Robimy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, zdejmujemy z ognia, mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstaną grudki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy szklanką kółka i układamy na blasze.
Nakrywamy bułeczki ścierkami i pozostawiamy na ok. pół godziny – powinny trochę podrosnąć.
Po tym czasie w każdej bułeczce robimy zagłębienie za pomocą denka małej szklanki. Napełniamy je owocami i posypujemy kruszonką.
Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy boki bułeczek (dzięki temu będą rumiane i błyszczące) i wkładamy do zimnego piekarnika na środkowy poziom. Nastawiamy piekarnik na 200°C i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Smacznego